Σάββατο, 12 Νοεμβρίου 2011

Η Τέχνη για την Αγάπη... και η Αγάπη για την Τέχνη ("L'art pour l'amour... L'amour pour l'art")

Η ανιδιοτελής αγάπη για τον τόπο, η αληθινή αγάπη για τη σύντροφο…η πίστη και η απλότητα, οδηγούν σε ανώτερα βασίλεια, σ’ έναν άλλο κόσμο, πιο κοντά στον Ήλιο. Την Ομορφιά του κόσμου αυτού, θα την υπερασπιζόμαστε με λέξεις, μουσική και ...αόρατα ξίφη. Η Ομορφιά της Ζωής, ανεξάρτητα από ηθικά ή άλλα νοήματα.

Ο Ήλιος
Εσείς στεριές και θάλασσες
τ' αμπέλια κι οι χρυσές ελιές
ακούτε τα χαμπέρια μου
μέσα στα μεσημέρια μου
«Σ' όλους τους τόπους κι αν γυρνώ
μόνον ετούτον αγαπώ!»
Από τη μέση του εγκρεμού
στη μέση του αλλού πελάγου
κόκκινα κίτρινα σπαρτά
νερά πράσινα κι άπατα
«Σ' όλους τους τόπους κι αν γυρνώ
μόνον ετούτον αγαπώ!»


Warlord (William J. Tsamis) - Lady Vidonne (απόσπασμα) 
I talked with the earth and the ocean
They taught me to follow my song
I walked with my faith my devotion
to a maiden my Lady Vidonne
And now I still live in my simple ways
with a maiden as fair as they say
Like the winter meets spring
may we join in these strings
I love you . . . I
love you.


Ποίηση: ορισμός - Οδυσσέας Ελύτης

«Η ποίηση είναι το σπαθί της αστραπής, που δεν μπαίνει ποτέ στη θήκη του. Είναι το άλλο πρόσωπο της υπερηφάνειας. Είναι η τέλεια και ακριβής στιγμή, ο ροδαμός των πραγμάτων.

Δημιουργεί ανάλογα για μας μιαν άλλη ύπαρξη μέσα στην ύπαρξή μας. Γινόμαστε κάτοικοι ενός άλλου κόσμου, που μπροστά του ο πραγματικός μοιάζει χαώδης. Ο νους βρίσκεται σ’ ένα δικό του χώρο και μπορεί να φτιάξει έναν Παράδεισο από Κόλαση ή μια Κόλαση από ένα Παράδεισο.

Η ποίηση μας απαλλάσσει από την κατάρα να είμαστε δέσμιοι των τυχαίων γεγονότων του περιβάλλοντος. Είναι το δικαίωμα του ανθρώπου σε μια ζωή πέραν του συμφέροντος, των συμβάσεων και της ανάγκης.

Σε μια ζωή πραγματική, χωρίς προσποίηση, άνευ ορίων και όρων.»
 


"L'art pour l'amour...L'amour pour l'art": Προσωπική απόδοση του δόγματος «η τέχνη για την τέχνη» μέσω της εκδήλωσης της αγάπης στην ίδια τη μορφή. Το γαλλικό ''l'art pour l'art" του 19ου αιώνα (του Γάλλου ποιητή, δραματουργού και μυθιστοριογράφου Théophile Gautier) αναφέρονταν στην αυτοτέλεια της τέχνης, στην τέχνη ως αυτο-έκφραση ή απλά ως έκφραση του ωραίου, απαλλαγμένη από εκπαιδευτικούς, ηθικούς, ωφελιμιστικούς, πολιτικούς ή άλλους σκοπούς, λειτουργίες, προβληματισμούς και λόγους ύπαρξης. Ο σκοπός και ο ρόλος της τέχνης είναι διαφορετικός...και ίσως, εν μέρει, εφάμιλλος αυτού της θρησκείας, αφού η τέχνη θεωρείται ότι, από μόνη της, μπορεί ακόμα και να θεραπεύσει ή να σώσει την ψυχή του ανθρώπου. Σε αυτό το δόγμα βασίζεται το κίνημα του Αισθητισμού, που μπορεί να περιγραφεί ως η επικράτηση της «μορφής» έναντι του «στοχασμού». Το νόημα, λοιπόν, επικεντρώνεται στη μορφή που θεωρείται ότι είναι πρωτεύουσας σημασίας και όχι στον στοχασμό και στα ηθικά ή μεταφυσικά νοήματα που θεωρούνται δευτερεύουσας σημασίας. Ένας κόσμος μέσα σ' έναν άλλο...
Οδυσσέας Ελύτης: Νομπελίστας Λέσβιος ποιητής. Αναπόσπαστο, πλέον, κομμάτι του τοπίου της αγαπημένης πατρίδας… Στον παραπάνω ορισμό, ο ποιητής υποστηρίζει την αυτοτέλεια της ποίησης.
Warlord (William Tsamis): Μια από τις καλύτερες μπάντες της σκληρής μουσικής, την οποία δημιούργησε ο ομογενής κιθαρίστας, στιχουργός και συνθέτης William Tsamis και ο ντράμερ Mark Zonder. Tο κομμάτι προέρχεται από το ακυκλοφόρητο demo του πρώτου με τίτλο “Lordian Winds” (ηχογραφήθηκε πρόχειρα σε ένα μικρό δωμάτιο και όχι σε στούντιο και μέχρι σήμερα δεν έχει κυκλοφορήσει σε κανονική μορφή) και γράφτηκε από τον Βασίλη Τσάμη για τη γυναίκα του, Vidonne, που το ερμηνεύει η ίδια...προσφέροντάς το, με τη σειρά της, στην τέχνη. Απλότητα, λυρισμός, ζεστασιά και μεγαλείο.
Αγγελική Ιωνάτου (Angelique Ionatos): Ελληνίδα καλλιτέχνιδα της διασποράς (ζει στη Γαλλία), με καταγωγή από Λέσβο, που μας κάνει περήφανους παγκοσμίως, μελοποιώντας όμορφη ποίηση και παίζοντας κιθάρα με τρόπο μοναδικό, εναρμονίζοντας λέξεις, χρώματα και μουσική.

Αφορμή για την παρούσα αναφορά, η συναυλία της Αγγελικής Ιωνάτου --συνοδεία της εξαίσιας φωνής και παρουσίας της Κατερίνας Φωτεινάκη-- στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, την 12 Νοεμβρίου 2011, σε συνδυασμό με την επήρεια των στιγμών και εμπειριών της ημέρας, αλλά και της άγριας, φουρτουνιασμένης θάλασσας, τα οποία προμηνύουν την έλευση του χειμώνα, ζεσταίνοντας, παράλληλα, την καρδιά. Και είναι η φουρτουνιασμένη θάλασσα σε αντιστοιχία με το "σπαθί της αστραπής" του Ελύτη, που αποκαλύπτουν αγαπημένα τοπία του ψυχικού κόσμου των αισθητιστών. Εν τέλει, η τέχνη για την τέχνη... η Ζωή για την Ομορφιά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου